ВИДОВЕ СЛУХОВА ЗАГУБА И ПОСЛЕДИЦИ

19 февруари 2021
ВИДОВЕ СЛУХОВА ЗАГУБА И ПОСЛЕДИЦИ

Видовете увреждане на слуха се определят от конкретното място на увреждането в човешкия слухов орган. Когато увреждането е настъпило в средното ухо загубата на слух е проводна, когато увреждането е настъпило във вътрешното ухо – приемна, а когато загубата на слух е комбинация и от двата вида, то тя е комбинирана.

Загубата на слух най-често трудно се констатира от самия човек, който страда от нея, тъй като той не си дава ясна сметка какво точно се случва с него и на какво се дължи усещането му за дискомфорт в ежедневието. Слуховата загуба обикновено се появява и развива постепенно и незабележимо.

При проводната загуба на слух звукът се задържа и намалява в областта на средното ухо. Това е причината звуците да се усещат като по-тихи от човека със слухово увреждане в средното ухо. Възможни причини за това могат да бъдат: образувала се тапа от церумен (ушна кал), малформации в средното ухо или изобщо липса на ушен канал по рождение. Други причини биха могли да бъдат: нарушена цялост на тъпанчето вследствие на някаква травма (спукано тъпанче), заболяване на чукчето, наковалнята и стремето (отосклероза) или хронични възпаления в областта на средното ухо. Запушването (обтурация) на Евстахиевата тръба също води до намаляване на слуха. Ако не може да се подобри състоянието на слуха с медикаментозно лечение или операция, може да се постигне подобряване на чуването чрез дигитален слухов апарат. Доста често обаче увреждането на слуха може да се дължи на тапа от ушна кал, която като се отстрани от специалист УНГ слухът значително се подобрява.

Приемната загуба на слух се дължи на увреждане в областта на вътрешното ухо. Увреждане на слуховите нервни клетки (сетивни власинки) в кортиевия орган (вътрешно ухо) може да настъпи необратимо вследствие на:

  • механично претоварвене (силен шум, силна музика в заведенията и дискотеките),

  • вследствие на лошото им кръвоснабдяване, което най-често се наблюдава при възрастните хора,

  • хронични УНГ заболявания и проблеми с вестибуларния парат,

  • силни инфекции, токсични увреждания предизвикани от отрови в околната среда и

  • терапии със силно токсични медикаменти и антибиотици.

При децата често след прекарана заушка, варицела, вариола, грип и мн.др. настъпват проблеми със слуха в областта на вътрешното ухо.

Някои полезни насоки

прочети още

Грижа за слуховите апарати

прочети още

Принципи при подхода към слуховия апарат

прочети още

Различни видове слухови апарати

прочети още

Скала на слуховата загуба

прочети още

Какво представляват слуховите апарати?

прочети още

ПРОЦЕС НА СЛУХОПРОТЕЗИРАНЕ ИЛИ ПОСТАВЯНЕ НА СЛУХОВ АПАРАТ  

прочети още