СТЕПЕНИ НА СЛУХОВА ЗАГУБА

19 февруари 2021
СТЕПЕНИ НА СЛУХОВА ЗАГУБА

Между нормалното чуване и глухотата има цял спектър от различни степени на загуба на слух. Слуховата загуба не се измерва в проценти, а в децибели. Най-общо тези степени могат да бъдат разграничени по следния начин:

 • Малка загуба на слух до 30 dB                             
 • Средна загуба на слух от 30 dB до 60 dB
 • Голяма загуба на слух от 60 dB до 85 dB
 • Тежка загуба на слух, граничаща с глухота от 85 dB до 100 dB
 • Пълна глухота над 100 dB 

Степента на слухова загуба не може да се измерва в проценти, тъй като чуването силно зависи от субективното възприемане на звуковите картини. Например, в българсикя език, както и в повечето европейски езици съгласните звуци са смислоопределящи, т.е. те попадат в областта на високите честоти и както при нас, така и при европейците най-често се наблюдава високочестотна загуба на слух. Съвсем различна е ситуацията при японците например, чийто език е богат на смислоразделящи нюанси в диапазона на гласните звуци.

При значително увреждане на слуха могат да възникнат отклонения в нормалните когнитивни способности на мозъка, особено когато дълго време е била налице слухова загуба,  но е била подценявана и не са били предприети своевременно мерки по адекватното й третиране със слухов апарат. Дългото отлагане на слухопротезирането би могло да доведе до значителни трудности и проблеми при възстановяването и разпознаването на обичайни звукови картини от Вашето ежедневие. Много е важно да предприемете мерки за навременно слухопротезиране, за да не загубите тренинг на слуховия център в мозъка, вследствие на което ще пострада Вашата социална интеграция и комуникация. Навременното слухопротезиране ще забави при по-възрастните хора признаците на намалена когнитивна адекватност и ще забави влошаването на краткосрочната им памет. Наред с директните последици от загубата на слух като неразбиране на говорната реч, независими изследвания сред тежко чуващи хора около 50-годишна възраст са установени следните съпътстващи заболявания:

 • Продължителни депресии и тъга,

 • Страхови неврози и безпокойство,

 • Параноя

 • Намалена социална активност,

 • Емоционална лабилност и чувство за несигурност.

Навременното слухопротезиране значително повлиява здравословното и социалното състояние на всички хора, които имат увреждане на слуха. Ако не сте сигурен, дали имате загуба на слух, не се колебайте да посетите лицензиран Център по слухопротезиране, където ще ви бъде измерен безплатно слуха с диагностичен аудиометър.

Затова ако сте забелязали някои от долуописаните признаци при Вас, посетете специалист слухопротезист за консултация:

 • често не чувате звъненето на будилника или неговото тиктакане, звъненето на вратата или на телефона, което прави впечатление особено на близките около Вас,

 • не чувате ясно и разбираемо или се напрягате силно, за да чувате Вашите събеседници по телефона или в свободен разговор, и често се получават недоразумения,

 • често имате чувството, че хората около Вас говорят неясно и трудноразбираемо, най-често имате трудности с детски и женски гласове,

 • често не можете да участвате в раговор между няколко души, защото не ги разбирате,

 • често не разбирате разговори, при коита има наличие на странични, но не силни шумове,

 • често Вашите близки и съседи Ви правят забележка, че много силно слушате телевизия,

 • отдавна не сте чували песента на птиците.

Най-често хората отлагат посещението си при специалист слухопротезист поради редица предразсъдъци във връзка с външния вид и ефективността на слуховите апарати. Подобни притеснения биха били напълно необосновани, ако слухопротезирането бъде извършено професионално и правилно. Мнозинството от нашите клиенти констатират с учудване, колко се е подобрило качеството им на живот и комуникация благодарение на закупения слухов апарат. В днешно време дигиталните слухови апарати са достигнали такова технологично качество и дизайн, че дори и най-евтините покриват голяма част от ежедневните Ви нужди и очаквания.

Някои полезни насоки

прочети още

Грижа за слуховите апарати

прочети още

Принципи при подхода към слуховия апарат

прочети още

Различни видове слухови апарати

прочети още

Възможни причини за намален слух

прочети още

Какво представляват слуховите апарати?

прочети още

ПРОЦЕС НА СЛУХОПРОТЕЗИРАНЕ ИЛИ ПОСТАВЯНЕ НА СЛУХОВ АПАРАТ  

прочети още