КАКВО ТРЯБВА ДА ЗНАЕТЕ ЗАДЪЛЖИТЕЛНО ЗА ВАШИЯ НОВ СЛУХОВ АПАРАТ

19 февруари 2021
КАКВО ТРЯБВА ДА ЗНАЕТЕ ЗАДЪЛЖИТЕЛНО ЗА ВАШИЯ НОВ СЛУХОВ АПАРАТ

1. Не забравяйте да изключвате слуховия си апарат от капачето за батерията вечер, когато го сваляте. Ако за по-дълъг период от време (1-2 седмици) няма да го носите, сваляйте и батерията, тъй като същесвува опасност да изтече в слуховия Ви апарат и да го повреди.

2. Не излагайте слуховия си апарат на екстремна влага или изпарения. Сваляйте го винаги, когато влизате в банята, в сауната или когато готвите. Пазете го, когато сте навън и вали!

3. Ако имате склонност към обилно изпотяване, трябва да си закупите от Вашия слухопротезист специална кутийка за изсушаване на слухови апарати. Така ще удължите живота му и ще запазите неговите качества за по-дълго време.

4. Сваляйте слуховия си апарат, когато поставяте парфюм зад ушите си или полагате лак за коса. Измивайте ръцете си, след като сте използвали козметични продукти или изчакайте да изсъхнат и едва тогава поставете слуховия си апарат. Козметичните продукти влезли в контакт със слуховия апарат могат за запушат или залепят микрофоните му.

5. Пазете слуховите си апарати от силен удар, счупване и замърсяване.

6. Не поставяйте слуховите си апарати в близост до силно нагряващи уреди или на пряка слънчева светлина за по-дълго време.

7. При следните ситуации задължително трябва да сваляте слуховия си апарат:

• Когато се подлагате на рентгеново облъчване (рентгенови снимки на тяло, глава и т.н.);

• Когато се подлагате на късовълнова терапия (физиотерапия);

• Когато посещавате фризьор, напр. при миене, пръскане с вода, лакове за коса, гелове и други подобни и при изсушаване със сешоар;

• Когато се облъчвате в солариум;

8. Пазете батериите за слуховия Ви апарат далече от деца и домашни любимци! При поглъщане се обърнете незабавно към лекар!

9. В случай, че носите слухови апарати и на двете уши, внимавайте след почистване на отливките да не размените слуховите апарати. Десният апарат има червена индикация, а левия – синя.

10. Когато акустичната силиконова тръбичка на Вашата отливка се втвърди и стане млечножълтеникава се обърнете към Вашия слухопротезист за подмяна с нова. Това е добър повод да бъде прегледана и техническата изправност на слуховия Ви апарат.

11. Когато батерията за слуховия Ви апарат е към края на живота си, той ще започне да не функционира достатъчно добре. В такива случаи поставете чисто нова батерия, непосредствено след като сте свалили лепенката от нея.

12. Ако въпреки подмяната на батерията, слуховият Ви апарат продължава да не работи както трябва, в никакъв случай не се опитвайте сами да ремонтирате нещо по него. Обърнете се незабавно към Вашия слухопротезист.

13. Ако по корпуса на слуховия Ви апарат се отчупила някаква част, например клати се или пада пласмасовата акустична кукичка на слуховия апарат, никога не лепете със секундно лепило или други залепващи материали. Рискувате да залепите микрофоните и да проникне лепило в целия слухов апарат и така ще го унищожите завинаги. Обърнете се към Вашия слухопротезист за подмяна на акустичната кукичка и всякакви други ремонти.

14. Вашият слухов апарат е настройван и програмиран специално за индивидуалните Ви нужди и не е подходящ за ползване от други хора. В някои случаи ползването на чужд слухов апарат може да навреди на слуха Ви.

Някои полезни насоки

прочети още

Грижа за слуховите апарати

прочети още

Принципи при подхода към слуховия апарат

прочети още

Различни видове слухови апарати

прочети още

Скала на слуховата загуба

прочети още

Възможни причини за намален слух

прочети още

Какво представляват слуховите апарати?

прочети още

ПРОЦЕС НА СЛУХОПРОТЕЗИРАНЕ ИЛИ ПОСТАВЯНЕ НА СЛУХОВ АПАРАТ  

прочети още