БАТЕРИИ PHONAK, РАЗМЕР 13

10,80 лв.

Посочената цена е за един блистер, който стандартно се състои от 6 бр. батерии

 

Батериите за слухови апарати имат стандартни размери - 10, 312, 13 и 675. Повечето производители на батерии за слухови апарати използват още един код за идентификация на размера - цвета на опаковката и на защитното фолио. (вж. фиг. 3) Синият цвят означава размер 675, оранжевият цвят - размер 13, кафевият цвят - размер 312 и жълтият цвят - размер 10. Често различните производители на батерии поставят буква пред размера на батерията, за да означат определено серийно производтво, например А312 или R312ZA, но и в двата случая става дума за един и същи размер, т.е. стандартния размер 312.

Животът на една батерия зависи от модела слухов апарат, от мощността му, от индивидуалната настройка, от часовте ползване на слуховия апарат и от това, дали се изключва правилно и редовно слуховият апарат. Големите температурни амблитуди през лятото и през зимата значително съкращават живота на една батерия, както и прекомерното изпотяване през лятото. Веднъж отлепите ли защитното фолио от батерията за слухови апарати, тя се активира безвъзвратно влизайки в контакт с въздуха. Дори и да залепите отново фолиото, то тя ще изветрее с времето за около 1-2 мес., въпреки че никога не сте я поставяли в слуховия апарат. За да активирате правилно една батерия, трябва да отлепите фолиото и да изчакате около 1-2 мин., докато се зареди батерията до 1,45V. Обикновено слухопротезистът, който ви е продал съответния слухов апарат, би трябвало да ви каже приблизително колко дни ще ви издържа една батерия и при какви условия.

Батериите за слухови апарати се съхраняват на стайна температура. Избягвайте да държите батериите на много горещи места ( на директна слънчева светлина или в близост до нагряващи уреди), тъй като това ще съкрати живота им. Съхраняването при много ниски температури също не се препоръчва. Батериите за слухови апарати не се носят в джоба или в портмонето заедно с други метални предмети като монети, ключове и под. Ако това се случи, батерията ще се разреди изцяло, може да потече или дори в редки случай да експлоадира. За да избегнете това, носете резервната си батерия в оригиналната опаковка или в специалната кутийка за съхранение на батерии.